KONSTNÄRSLIV
2024-12-31
Adjö Nordingrå!
Nu är mitt livsverk, Millennium Art Gallery, sålt och det är med blandade känslor som jag skriver detta. Jag har drivit Millennium Art Gallery med utställningar och andra kulturarrangemang här i det vackra Nordingrå i världsarvet Höga Kusten i 17 år. Även om pressen, regionen, kommunen och dem i konstmaktens korridorer låtsas som om detta inte hänt, så är verkligheten den, att det har det. Efter att jag ritat huset byggde jag och min sambo Karl Erik det själva med att hämta träd från skogen, sågade och hyvlade och byggde det under en period av sex år och jag kan stolt se tillbaka på vad vi åstadkommit. Se: millenniumart.dinstudio.se. Millennium resan.
Åtskilliga är de duktiga konstnärer som ställt ut i Millennium Art Gallery tillsammans med mig genom åren, kända som okända. Jag bär med mig deras konst och alla fina och intressanta möten och minnen i mitt hjärta. Några har blivit mina vänner som jag är mycket glad och tacksam för. Mycket har jag lärt mig om både konst och människor, som givit mig en erfarenhet som jag inte velat vara utan. Jag har i hela mitt liv inte kunnat förstå varken elakhet eller ”Jantelag” och även om jag i mångt och mycket känt att jag har ”kastat pärlor åt svin” så ger förlåtandet frihet. Jag har varit ärlig mot mig själv, som givit mig problem, och bär på ett vemod och ärligt sagt, en viss del av hämdbegär. Min önskan var, så klart, att någon tog över verksamheten i Millennium Art Gallery, som vuxit med åren till att ha blivit ett känt och uppskattat galleri av hög klass. Tyvärr kommer ingen att ta över galleriverksamheten. Så mycket beröm som vi fått för fina och intressanta utställningar och alla minnesvärda möten med såväl konstkunniga som konstintresserade besökare värmer mitt hjärta.
Mitt koncept att bo i samma hus som Millennium Art Gallery har varit att, oavsett utställningstider, så har jag alltid öppnat för besökare när som helst när jag varit hemma. Konstutställningar har jag haft året runt. Det har alltid funnits konst att visa och detta har uppskattats väldigt mycket av besökare. Jag startade med en retrospektiv utställning med de kända konstnärerna Helmer Osslund, Thage Nordholm, Johan Lundgren, Folke Ricklund och Emil Nordenmark (Mister Nordingrå). Jag avslutade med ”flaggan i topp” genom Max Books fantastiska utställning i världsklass. Då vaknade den lokala pressen, men det var enda gången. Samtidigt firade Millennium Art Gallery 15 år men varken detta eller jag själv nämndes i artikeln. Genom att jag alltid värnat om det fria ordet, vilket har givit mig en del problem i livet, placerade jag en talarstol i galleriet där den som vill kan göra sin performance. Detta har varit både roligt, sorgesamt, allvarsamt och underhållande. Min bok ”Hälga. Saga och sanning om en älgkalvs första år” Poem förlag, handlar om en älgkalv i Nordingrå och finns på Sambiblioteket i Härnösand i Ångermanlandsrummet. Där har jag fått uppskattning för den.
Saker som är viktiga för mig att nämna är det goda samarbetet med Svenska Konstnärsförbundet Region Mitt, under fem års tid, i Sommarsalonger och den riksomfattande konsthändelsen Konstens Vecka 40. Hela värdens konstnärers egen dag, World Art Day, har vi i Millennium Art Gallery uppmärksammat varje år genom konstutställningar och konstarrangemang av olika slag. Nordingrå Konstrunda Pingst har också en speciell plats i mitt hjärta. Jag var med och startade den tillsammans med Birgit Dahlgren, som blev en nära vän, har medverkat i alla år och varit ordförande i fyra år. Rundan har blivit en stor konsthändelse i Nordingrå och en folkfest, inte minst under invigningen och som lockat allt fler besökare till våra ateljéer och gallerier. Många andra deltagare har fått besök av press och maktens konstelit. Visst är det med vemod jag lämnar mitt livsverk i Nordingrå, men livet har ju sina skeenden och det jag lämnar skall fyllas av någonting nytt och positivt. För mig är detta en livsnödvändig förändring eftersom jag varit tvingad till att bära på en stor sorg under hela min tid här i Nordingrå.
”Högakustenälgen , som också är skyddad hos PRV och ”En man i en båt” vid Högakustenbron har blivit kända landmärken i Höga Kusten.
Konst skall gå i en plåga. Enligt Ernst Billgren skapas konst i en social konstruktionsprocess av konstvärldens elit. Han kallar dem för Kommittén. De bestämmer enväldigt vilka som är konstnärer eller inte. Sedan hur det blir i förlängningen kan ju bli en annan sak. Vi har ju sett historien, eller hur? Värst är politikernas och myndigheternas nonchalans och ointresse. Det är en ständig kamp mot maktmissbruk och okunnighet.
Anders Åberg, Mannaminne, stod upp och gick till angrepp mot de myndigheter som är avogt inställda till att stötta eller förstå dem som bidrar till ett levande kulturliv och ökad turism.
Egentligen är ju konst en bild av en själv. Du som ser på konst ser en del av dig själv likt en spegelbild som talar till dig. Verket har ett budskap till dig, för ju mer du ser på det, desto mer går du in i själva verket med dig själv som huvudperson. 2023- 2024 hade jag min separatutställning i Millennium Art Gallery och nu kommer jag att ägna mig helt åt min egen konst. Jag har hittat ett eget uttryck som jag är stolt över. Det kommer att bli någon som vågar recensera min konst, någon som ser mitt sanna jag. Det har jag väntat på i alla år, så det ser jag verkligen fram emot.
Kanske söker vi alla ”Den välbehagliga tiden”, speciellt på ålderns höst då vi tar vara på varje dag på ett bättre sätt, genom ändrade värderingar och prioriteringar, som ger högre livskvalité. Till er som ägnat er åt mobbning, anonyma hat och hot, ser att jag inte fallit. All den uppskattning och uppmuntran jag fått genom alla år och skogens helande- och läkande kraft har givit mig styrka, men jag känner att det är skönt att mitt kämpande här i Nordingrå är över nu.
KONSTNÄRSLIV 2024-11-22
PÅ FÄRDVÄGARNA
https://drive.google.com/file/d/1MoboMgaNB6IGMUs08RWVdWIVKh66W_FE/view
KONSTNÄRSLIV 2024-07-25
VÄLSKRIVNING – ETT KULTURARV
När jag gick i småskolan, ja det hette så på 1950-talet, så hade vi ett skolämne som hette välskrivning. Vi skulle lära oss att skriva skrivstil och göra det fint. Nu vet jag inte om några skolbarn överhuvudtaget vet vad detta är. Ännu mindre kan utöva det. Jag tycker att vi ska värna om skrivstilen som ett kulturarv som vi inte får glömma bort.
Det är inte nog med att skrivstilen är vacker, den är också personlig och variationsrik. Men det är kanske så att inga barn har något intresse av att lära sig skriva skrivstil? Nu sker ju det mesta i mobilen. Där skriver man lätt och snabbt. Om mina barnbarn använder en vanlig penna så blir det att texta. Men inte ens detta är särskilt vackert.
Tyvärr upphörde skrivstilen som läroämne i skolorna på 1980-talet efter det att den så kallade SÖ-stilen också avskaffats. Det var en mer lättskriven skrivstil som mina barn fick lära sig och i mitt tycke är förfärligt ful. Om skolbarnen skall skriva skrivstil idag sker det på datorn.
Det är tråkigt om ingen i framtiden kan, eller vet, hur man använder skrivstil och jag vill föreslå att den skall bevaras och läras ut. En idé för ett projekt?
Kethy Bjesse
KONSTNÄRSLIV 2024-05-30
Till minne av
BIRGIT DAHLGREN 1930-02-03 - 2018-06-06
Grundare av Nordingrå Konstrunda Pingst
Första gången jag kom i kontakt med Birgit var när vi, där jag arbetade då, skulle ha personalfest med övernattning på Kiörningsgården. Jag fick höra att Birgit Dahlgren var en sträng tant med regler och ordning och inte var att leka med. Jag fick också höra om Boman som gick igen i huset. Det var många som sade sig ha sett spöket Boman och han hade gjort Kiörningsgården extra intressant och spännande. Jag var ung och påhittig, så jag och en arbetskamrat beslutade oss för att vi skulle spöka på natten. Sagt och bestämt, så precis klockan tolv iklädde vi oss varsitt vitt lakan som fanns i sängarna och skred till verket. Vi gick genom korridoren i övervåningen och förde sådana ljud som vi tyckte att spöken skulle låta. Så fortsatte vi nedför trappan till undervåningen och gissa vem som stod där vid slutet av trappan om inte Birgit Dahlgren som med en argsint uppsyn läxade upp oss ordentligt. Jag har inte berättat för henne att det var jag, för jag skäms ju så här efteråt för den bristande respekt jag hade för henne och för det övernaturliga.
Andra gången jag kom i kontakt med Birgit var när hon kom på den genialiska idén att starta en konstrunda i Nordingrå. Hon ringde till mig eftersom hon visste att jag är konstnär och hade börjat bygga Millennium här. Hon frågade mig vad jag tyckte och om jag ville vara med. Det var ju självklart och jag blev ju väldigt glad och hedrad för att hon ringde till mig. Sagt och gjort. Detta var år 2008 och vi var sex personer i den första styrelsen. Jag vet inte hur många av oss som varit med i alla år sedan dess, men det vore ju lite intressant att veta för många som följt oss genom åren.
Alltsedan dess hade Birgit och jag en fin vänskap i och utanför resan med Nordingrå Konstrunda i elva år.
Vi som drivit rundan har arbetat mycket för att den skall fungera så bra som möjligt, vilket också gjort att den vuxit i popularitet och blivit en känd och uppskattad konsthändelse under Pingsthelgen här i Nordingrå. Vi kan säga att vi som varit ” kärngänget” visade vägen för kommande rundor och allt arbete som det innebär att genomföra en runda. Vi konstnärer och konsthantverkare har i våra ateljéer och gallerier bjudit på rundan, som kanske inte blivit så stor ekonomisk hit för oss, men så mycket annat av uppskattning, glädje och trivsel. Men det är ju, och har alltid varit, konstnärers livsstil. Det är, har varit tufft och inneburit en stor arbetsinsats som vi gärna gjort för att vi brinner för konsten. Nu har jag drivit Millennium Art Gallery i 16 år med många utställningar per år av både kända och okända konstnärer.
Tio gånger har Birgit stått på trappan på sin Kiörningsgård och slagit i gongongen för att inviga konstrundan. De år jag sedan som ordförande fick förmånen att stå på samma trappa på invigningsdagarna där Birgit stått, kom tårarna.
Birgit ville samla oss konstnärer i Nordingrå för att gemensamt arbeta för konsten. Min önskan är att vi fortsätter att genomföra fler konstrundor i Birgits anda. Hon var noga med att poängtera att samma regler skulle gälla för alla medverkande i konstrundan. Att ingen skulle favoriseras före någon annan. Detta kan ske i andra sammanhang men inte i rundan. Detta skapar sammanhållning och bra stämning och de fyra åren jag var ordförande arbetade jag för detta.
Tack Birgit för att du startade Nordingrå Konstrunda! Tack för att du har varit min vän i många år.
Kethy Bjesse
Bild: Birgit Dahlgren. Foto: Kethy Bjesse (Sida 8)
KONSTNÄRSLIV 2024- 02-02
LAPPTEKNIK En folkkonst och textil kulturskatt
Att foga lapp till lapp är en gammal fin tradition som ursprungligen uppstod ur sparsamhet. Först bestod lapparna av tyger som blev över vid sömnad och det som kunde användas av utslitna och avlagda kläder. Dessa sydde man ihop till lapptäcken. Att kvilta, från engelskans quilt, som betyder att sy ihop lager av tyg med ett stoppningsmaterial emellan, har också blivit synonymt med ordet lapptäcke. Lapptäckets historia har alltså sin förankring i vardagen och i återanvändning. Detta passar bra in i vår tids miljötänkande. Varje lapp återspeglade minnen från olika åldrar och tillfällen. Lapptekniken är kulturhistoria, konst och användbarhet och ger en känsla av livskvalité och arbete. Det förgångna knöts ihop med nuet och förenade funktion med kreativt skapande.
De äldsta fynden av lapptäcken är ända från Yindynastin i Kina (1450 - 1122 före Kristus). Till Sverige kom lapptekniken på 1700- talet från europeiska invandrare och den engelska överklassen. När symaskinen kom på 1800-talet började man använda den i stället för att sy ihop lapparna för hand och idag använder vi nya tyger. Jag återanvänder ofta slipsar som har både hållbara tyger och fina mönster. Så har jag gjort konst av lappar i över 50 år och utvecklat lapptekniken till att omfatta unika textila bilder med olika budskap, som blivit en ny konstform inom lapptekniken.
millenniumart.dinstudio.se
Bild: Face the truth – Mask. Att våga stå upp för sanningen i stället för att gömma sig bakom en mask. (Sida 8)
KONSTNÄRSLIV 2024-01-28
Efter att visat många kända och okända konstnärer i mitt galleri Millennium Art Gallery i 15 år har jag nu min separatutställning. Den är öppen lördagar och söndagar 12-17 tills jag sålt mitt livsverk. Min förhoppning är att någon tar över verksamheten så klart och även får en bättre respons än jag fått av dem i konstmaktens korridorer, som är satta att stärka och bredda bildkonstens ställning och uppmärksamma olika konstupplevelser i verksamheter och lokaler. Välkommen till Millennium!
millenniumart.dinstudio.se
Bild: Millennium vinter I (sida 8)
KONSTNÄRSLIV 2023-11-30
TANKAR I ADVENTSTID
Advent betyder Ankomst. Ordet ankomst kan tolkas på många olika vis. Ankomst till någonstans, av någon vi väntar på, när, av vem? Kanske är det Jesus vi väntar på eller att nå målet på vårt livs resa? Kanske väntar vi på ett möte med en kär vän? Eller efter någonting annat som är viktigt för oss? Advent ger en känsla av förväntan och är en tid av andakt, lugn och stämning. Vi tänder ljus och på olika sätt umgås med varandra med hopp om en bättre tid där vi bygger upp i stället för att rasera. Vad vi än för vår egen del lägger in i ordet ankomst så är advent en tid att begrunda och komma till någon slags stilla ro i de oroliga tider som vi lever i. Advent ger också en känsla av förändring. Kanske tänker vi att vi går mot ett nytt år med förhoppning om att detta år ska bli bättre för oss människor på vår gemensamma jord, vårt hem där vi önskar fred och frid. Advent är även en förberedelseperiod för julen med ljus och värme som vi så väl behöver i vår mörka tid på mer än ett sätt och det finns en längtan efter gemenskap där vi tar hand om varandra. Vi lämnar gärna en dörr på glänt.
Välkommen till Millennium! Öppet lördagar och söndagar i advent. millenniumart.dinstudio.se
Bild: Dörr på glänt i advent (sida 8)
KONSTNÄRSLIV 2022-01-20
SKOGSBAD
Skogsbad minskar stress och impulser till aggressivitet och depression. Skogsbad minskar puls och blodtryck. Kemiska ämnen från träd stärker vårt immunförsvar.
Bild: Skogsbad I (Sida 8)
Jag trummar på min trumma, dam, dam
På livets stig mot källan i gläntan
För skogens helande- och läkande kraft
Skymningen faller, men jag hittar till tjärnen
För att somna in bland granarna med min trumma, dam, dam
Bild: Min trumma (sida 8)
KONSTNÄRSLIV 2021-12-31
2022 15-årsjubilerar Millennium Art Gallery med konstutställningar och evenemang året om. Stolt och uthållig står jag fortfarande upprätt även om jag många gånger dessa år varit nära att ge upp. Jag fokuserar på all uppskattning och uppmuntran jag fått och försöker att ignorera energitjuvar och utfrysning. Den färdighet och det kunnande som jag fått beröm för och galleriet i sig, har genom alla åren givit mig kraft och mod. Jag är 71 år och kroppen lyder inte som förr och även om jag känner att jag många gånger kastat pärlor åt svin har jag en djup förnöjsamhet. Denna hjälper mig i mörkret som finns där. Tack alla duktiga konstnärer som ställt ut i Millennium, tack mina samarbetspartners Svenska Konstnärsförbundet och Studiefrämjandet, tack min familj, mina vänner och alla besökare! Tack också till Bildupphovsrätt som ger oss konstnärer stöd. Ni alla har givit mig en mening med min verksamhet och livsstil. Vi konstnärer har blivit satta att spegla samhället och jag önskar att det fanns ett större intresse hos dem som har makten över konsten att våga bedöma självständigt och se verkligheten. Min association till ” Kejsarens nya kläder” kommer upp i mitt huvud. Det är ju också underligt att jag inte fått gehör för Millenniums engagemang i att uppmärksamma World Art Day som är alla konstnärer i hela världens egen dag och Konstens Vecka 40 som är en riksomfattande konsthändelse. Inte heller har de visat intresse för Millenniums utställningar, som varit av lika god klass och variation som övriga i området som fått uppmärksamhet. Detta som är en del av deras ”förbannade ansvarsområde”. Jag vet inte om ni missat det populära inslaget i TV när den lilla flickan uttrycker sig så, på ett humoristiskt sätt, vad gäller hennes föräldrars ansvarsområden. Jag som yrkesverksam konstnär och Millennium är en del av konsten i Västernorrland. Ni som ägnar er åt mobbning har ingen framgång här. Gott Nytt År alla! Vänligen Kethy Bjesse.
Bild: Millennium Art Gallery önskar Gott Nytt År. (Sida 8)
KONSTNÄRSLIV 2021-03-08
Över hela världen hyllar och uppmärksammar vi kvinnor i alla åldrar extra mycket idag på den Internationella kvinnodagen. Den instiftades redan 1910 och finns med på Förenta nationernas lista över högtidsdagar sedan 1978. Arbetet för allas lika värde fortsätter varje dag – engagemanget avstannar inte och jämställdhetspriser delas ut på olika sätt och håll. Det är bra. Eftersom vi nu har en tonåring i huset och jag har nära kontakt med skolan så är det obegripligt för mig att svenska skolan fortfarande inte har samma regler för alla elever i skolan. För att uppnå ett jämlikt samhälle måste skolan vara politisk- och religiös obunden. Det är sorgesamt att se hur flickor i sin religion begränsas av att inte vara fria i sin klädsel. Det är obegripligt för mig att svenska skolan godkänner slöja och att flickor får välja bort aktiviteter som är ett tydligt kvinnoförtryck och ett hinder för att kunna deltaga i alla skolämnen och vara fria i skolan. Vi konstnärer skall också vara fria i vårt skapande och kunna spegla samhället. Det finns kvar att göra här också.
Bilder: Girl - Woman. (Sida 8)
KONSTNÄRSLIV 2021-01-11
WORLD ART DAY – VÄRLDENS KONSTDAG den 15 april
World Art Day infördes 2012 då International Association of Art instiftade denna dag med syfte att öka medvetenheten om konsten i hela världen. Datumet 15 april valdes för att hedra konstnären Leonardo da Vinci som levde 15 april 1452 - 2 maj 1519. World Art Day är nu också en internationell Unescodag enligt Svenska Unescorådet och Freemuse. Vi i Millennium har firat denna dag sedan dess i samarbete med Studiefrämjandet och fyra år även i samarbete med Nordingrå Konstrunda. Jag vill få andra konstnärer och makthavare som bestämmer över konsten att hörsamma denna viktiga världens konstdag och fira den med olika evenemang. Ni konstnärer som likt mig vill uppmärksamma denna viktiga dag och fira den tillsammans utomhus inför publik för att öka ett allmänt konstintresse – kontakta mig på e-post: kethy.bjesse@millenniumart.se
Bild: World Art Day Logotype (Sida 8)
KONSTNÄRSLIV 2020-12-17
Nu är det jul igen och Viktor Rydbergs tomte går återigen i sina metafysiska funderingar. Det gör vi väl alla egentligen till och ifrån – några svar har vi ju ännu inte fått. Jag brukar läsa dikten högt på julafton för de mina. Efter det har vi en stilla stund. Kalle Ankas jul och Tage Danielssons Karl-Bertil Jonssons jul missar vi heller aldrig.
När jag växte upp läste alltid min far Gudsfreden av Selma Lagerlöf på julafton. Det tog en timme och hela familjen var tvungna att sitta knäpptysta och lyssna på denna ruggiga berättelse. Sagan handlar om julefrid- och fred mellan människor och djur så det gick inte ihop för mig att min far alltid gav sig ut och jagade hare på juldagen. Nu i juletid är mina tankar extra starka hos min underbara familj och saknaden av dem som inte kan vara närvarande. Det är känslosamt.
Det skall visst bli snö på julafton och jag brukar säga att vi bor i ett julkort. Jag valde att skapa Millennium här för att det är en sådan fantastisk fin plats. Tack till er konstnärer som ställt ut 2020 och till alla er besökare till Millennium Art Gallery. Detta 13:e året har varit det bästa trots covid-19. Tack för all glädje och uppmuntran! Du som ägnar dig åt mobbning har ingen framgång här. Nu önskar jag er alla en God Jul och ett Gott Nytt År 2021. Hoppet om att allt skall bli bättre behåller vi.
Bild: Öppna ditt fönster! (Sida 8)
KONSTNÄRSLIV 2020-11-12
I Färnebofjärdens nationalpark vid Dalälven ligger ”Stadarvids” stuga. Området kallas Stadarna och där finns Dalarnas östligaste hus i vilket Erik Arvid Eriksson Stad-Arvid (f. 1892, d. 1978), även kallad Tyttbo-sheriffen, bodde i fram till 1975. Nu hyrs hans stuga ut till turister och man får berättelsen om denna märkliga man. Arvid var min fars styvfar och hos honom växte min far upp. Jag fick följa med honom dit när jag var liten.
Arvid var en udda naturmänniska som både min far och jag kände gemenskap med. I hans skog fanns ett stort, gammalt och ihåligt träd som jag lekte i. Det var mitt eget lilla krypin där jag kunde sitta länge och filosofera. Jag klättrade också på trädets grova grenar och för varje gren som jag vågade mig upp på fanns en ny utsikt som likt ett konstverk förtrollade mig. Jag satt på grenarna och fantiserade över alla dessa bilder som kom till mig som jag kunde måla. Jag satt också och tänkte på hur det skulle bli när jag blev stor och kunde skaffa mig min egen skog. Detta var i sanning frihet. En frihet som jag fann som liten och som ständigt pockar på mig nu att vandra i min egen skog. En närhet till naturen. Ursprunget till själva livet, lugn och ro, andakt och livskvalité.
Bild: NATURE FORCE Kraftfångaren 3x2 m. Hela granar/metall. (Sida 8)
KONSTNÄRSLIV 2020-10-08
Så länge jag minns tillbaka i mitt liv så har alltid konsten och skogen varit mina största intressen. När jag var elva år inredde jag min första ateljé i ett rum i mitt föräldrahems källare. Där skapade jag min egen värld och där tillbringade jag min mesta tid. Den var min tillflyktsplats där jag kunde välja bort allt det onda jag blev utsatt för utanför detta rum.
Jag ritade, målade och sydde mina egna designade kläder. Jag började skriva. Jag var och är inte ensam om att göra detta – värna om det fria ordet. Att visa civilkurage och viljan att förbättra. Det är ingen tillfällighet att jag nu har en talarstol i mitt galleri Millennium Art Gallery. De 13 år jag och andra konstnärer haft utställningar här har det bjudits på många intressanta upplevelser från denna stol. Tal, sång, musik, poesi och allehanda åsikter om allt möjligt. Det är heller ingen tillfällighet att min favoritsaga är ”Kejsarens nya kläder”. Men man ”skjuter på budbäraren” och modiga, seriösa journalister är ovanliga. Någon sade till mig att ”Du ska slicka uppåt och sparka neråt för att få framgång”. Det är inte min grej.
Den uppmuntran och uppskattning jag får uppväger motståndet. Tack alla ni som besökt Millennium, givit mig värdefulla möten och gemenskap och köpt min konst!
Bild: I min första ateljé 1964 (Sida 8)
KONSTNÄRSLIV 2020-04-23
Idag, den 23 april, är det Världsbokdagen. Den instiftades av Unesco 1995 för att uppmärksamma boken och upphovsrätten. Jag älskar att läsa och skriva och så länge jag minns tillbaka har jag alltid haft en bok vid min sida. Det skrivna ordet är ett av våra mest effektiva vapen och borde få användas fritt över hela vår jord. Så är det inte tyvärr. Bra är att Upphovsrättslagen finns nu. Det borde självklart också vara en rättighet för alla barn att få lära sig läsa och skriva för att skapa en grund för ett bra och framgångsrikt liv. Mina barn är uppväxta med många böcker och jag har också böcker på toan där jag lagt sådan litteratur som har varit aktuell under olika perioder i deras uppväxttid.
Att ta med sig en bok på skogspromenaden och sitta på en stubbe och läsa en stund ger harmoni och livskvalité.
Att blanda saga och sanning gör att barnen lär sig fakta på ett lekfullt sätt. Min bok finns bland annat i Ångermanlandsrummet på Sambiblioteket i Härnösand.
Bild: Hälga – saga och sanning om en älgkalvs första år. Poem förlag. (Sida 8)
2020-03-31
KONSTNÄRSLIV
Nu i Coronatider, där det verkar som att människor har svårt att hitta på sätt att sysselsätta sig på, är det inte fel att använda sin tid till att vara utomhus. Att jobba med vedhantering är mitt gym. Att röra på sig utomhus bygger en stark och frisk kropp. Jag har en liten motorsåg som är väldigt behändig att hantera och samtidigt som jag röjer och gallrar i min skog drar jag hem träd till ved. Att vara i skogen är helande och läkande och ges nu på recept. Eftersom vi lever en stor del av våra liv inomhus och i ständig kontakt med elektronik, där psykisk och fysisk ohälsa eskalerar och vår jord och ekologi är hotad, är det livsviktigt för oss att finna och utveckla sätt att återkoppla och relatera till en organisk och levande miljö. Shinrin-Yoku/Skogsbad/Skogsterapi har en allmän spridning i vår västerländska kultur och är ett sätt att balansera det moderna livets krav för att må bra, både fysiskt och psykiskt, genom en fördjupad kontakt- och balans med naturen. Naturen har också sin egen konst som man kan se och njuta av under sin skogspromenad.
Bild: Skogskonst I. Foto. (Sida 8)
2020-03-23
KONSTNÄRSLIV
Jag känner mer än vad jag hinner förverkliga och förmedla. Bilder och idéer kommer hela tiden för min inre syn. Tiden går tick – tack – tick – tack. Det är livsviktigt att ta vara på den lilla tid vi har. Att göra någonting bra av den. Denna eviga tidsbrist. Trots att jag arbetar nästan jämt. ” Tiden går till stjärnorna, mamma! ” sade min dotter när hon var liten. Det låter fint. Själv tog jag av mig klockan för många år sedan och jag väljer bort mycket tid i mobilen och sociala medier. Det gäller att prioritera. Jag väljer att förverkliga mina drömmar och skapa. Millennium Art Gallery är ett speciellt galleri och jag har mycket att ge. Det gäller att fokusera. De som har konstens öga ser.
Bild: Skylt Millennium Art Gallery (Sida 8)
2020-01-26
KONSTNÄRSLIV
Förut hade jag en skylt på min ateljédörr där det stod ” Bed – gråt – arbeta ! ”. Det låter gammaldags och trist. Nu står det ” Gnete på! ”. Ett passande uttryck för en konstnär och norrlänning. Visserligen är det samma sak men med en liten mer positiv nyans. Att vara positiv är viktigt. När jag var i tonåren och hade ett litet helvete läste jag en bok som heter ” Var positiv – lev lycklig! ” av Norman Vincent Peale. Den har ofta återkommit i mina tankar genom åren. Man kan göra mycket själv genom ett rätt tänk. Lars Winnerbäcks låt ” Håll ut! ” är inte så dum den heller.
Bild: Natural force- Kraftfångaren. Gran/metall
2020-01-20
KONSTNÄRSLIV
LAPPTEKNIK - En folkkonst och textil kulturskatt.
Att foga lapp till lapp är en gammal fin tradition som ursprungligen uppstod ur sparsamhet. Varje lapp återspeglade minnen från olika åldrar och tillfällen, ibland ett helt liv, och alla känslor kring detta. Lapptäcken är kulturhistoria, konst och återanvändning.
Det man tänker om lappteknik är ju för det mesta lapptäcken och så började jag också men arbetar sedan lång tid tillbaka med att skapa textila bilder i lappteknik med nya tyger och med olika budskap. Jag vill föra den svenska lapptäckstraditionen vidare och bredda den genom att finna nya vägar för lappteknikens bevarande och utveckling. Det är roligt och avstressande att foga lapp till lapp och skapa mönster och bilder i fantasifulla färgkombinationer.
Ett Vänskapstäcke skapar man tillsammans med vänner som syr varsin lika stor lapp med ett mönster eller en bild och sitt namn broderat på. Dessa lappar sys sedan ihop och bildar en stor textil som hängs upp på väggen. Det vill jag göra och sedan ställa ut det i Millennium Art Gallery. Alla som är intresserade av detta projekt hör av er till: kethy.bjesse@millenniumart.se
Bild: Face the truth - Mask
2020-01-01
KONSTNÄRSLIV
Ett år har gått igen. Tiden går fort. Tankarna går till vad vi går till. Vad är viktigast för oss 2020? Vi är alla världsmedborgare och vi har ett gemensamt hem – vår fantastiska jord. Hur ska vi göra den bra för alla?
”Vi bör leva i samklang med solen, med månen, med vattnens ström, med kylan och värmen. Aldrig mot dessa utan alltid infogad i den universella harmonin, skapelsens och förintelsens absoluta ordning.” Sándor Márai.
Det går om alla vill och ingen behöver svälta men vi ser ju hur det är tyvärr. Striden mellan gott och ont upptar vår tid. Så den stora Gåtan. Den underliga som Tomten grubblade på i Viktor Rydbergs berömda dikt. Livets gåta som ingen löst. Grubblandet sköter jag själv på min heliga plats i min skog. Det är en hög platå långt in i skogen med en makalös utsikt över världsarvet Höga Kustens höga berg och djupa dalar och långt ut över havet. Den är min böneplats och min kyrka.
Jag avskyr lögner. Det vi vet det vet vi. Ingenting annat. Därför skall vi inte säga att saker är si eller så om vi inte säkert vet. Ingen vet varför vi föds och dör och ingen vet varifrån allting kommer. Ingen har svar på de stora livsfrågorna. Tron är en helt annan sak.
Bild: Negerbarnet i skålen
2019-12-12
KONSTNÄRSLIV
Jag är inte bra på att tala. Det finns alltför många som talar och talar. Ofta en massa negativt utan sann substans och man skjuter på budbäraren. Det som räknas är vad man gör. En del tycker om det jag gör. Det är kul när min konst uppskattas. Jag tar lätt på det människor säger men med största allvar på vad de gör. Det hittas på alldeles för många ursäkter tycker jag. Ursäkter om varför saker och ting blev som det blev. Nu på äldre dagar har jag också lärt mig att inte ” kasta pärlor för svin ”. Det har jag gjort alldeles för länge. Det kan vara svårt att våga vara sig själv. Jag lever med mottot att vara mig själv och göra det jag vill så länge jag inte skadar någon annan. Misstag kan man göra ändå. Hur man än lever sitt liv kan man ju inte vara alla till lags. Jag har sent i livet kastat bort min sufflör som så länge funnits i mitt huvud och som talat om för mig hur jag ska vara och vad jag skall göra. Men det är inte lätt och optimismen och hoppet är det som håller mig uppe och sakta tar livet av mig.
GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR 2020 ALLA!
Bild Adventsöppet Affisch
2019-12-06
KONSTNÄRSLIV
Ett konstnärsliv går att leva på många olika vis. I ytterligheterna kan man vara het eller utfryst. Känd eller okänd. Jag har aldrig varit speciellt populär. Det har varit- och är mycket hat och hot när man sticker ut. Man kan leva gott på sin konst eller som i mitt fall hanka sig fram dag för dag. Det är väl den vanligaste bilden av oss konstnärer. En fattig människa som sitter i sin ateljé och sliter sitt hår i skapandets process. Det är minsann ingen dans på rosor i försöken att hitta sin egen grej. För det tycker jag är poängen och våga vara den man är. Mod är frihetens livsnerv, modet att säga som det är för att bringa ordning och reda. Mitt liv är kärlek, tacksamhet, tillit, förlåtelse, frihet.
Trevlig andra Advent alla!
Bild: Eld i sprätten
POLITIK I TIDEN
Ekolonomi - för en hållbar ekologisk ekonomi
Kompletteringspartiet - för total jämlikhet och jämställdhet för alla människor
SKOLÄMNE
Idé som kan bidraga till att göra världen bättre = LIVSUNDERVISNING
som nytt skolämne över hela världen. Lärobok i livskunskap.
Nytt skolämne om livets skola för att skapa livskvalité. Att ta lärdom av
tidigare generationers kunskap, framgång och misstag. Att forma vårt
gemensamma hem - jorden - för en framtid i fred, frid och samarbete.
Bygga fredade zoner på olika platser i hela världen. Platser för total
fred och frid för alla människor att komma till.
POESI SYNPUNKTER
ALLA DAGAR
Varsågod
du får ett liv
njut i sommarnatten
Vandra i bland skog och berg
dansa ut i sommaräng
vila intill tjärnen sen
med din bäste vän
Varsågod
du fick ett liv
snart tas det ifrån dig
och vad som händer sen
får du inte veta
Jag möter morgonljuset
Alla nya dagar som jag får
Livet är tiden som går
I den verklighet som vi ser
Med alla frågor utan svar
Är det den här dagen jag har kvar?
Min verklighet är overklighet
Min overklighet är verklighet
Det skymmer över alla
för tiden tar sitt
Vi lämnar alla våra spår
- ingenting är alltid ditt
Det finns mitt i mörka skogen
en oväntad glänta
Som bara kan hittas
av den som gått vilse
MOBBARE - till dig
Du kan inte ta ifrån mig det jag gör
Inte heller förhindra det
Du skadar mig inte längre
Till din stora förtret
Där jag går växer vackra blommor i törnesnår
och mossan är varm och mjuk på stigen som leder från en värld i brand
Där jag går och trallar en glad visa till underbar fågelsång
på stigen som leder mot ljuset från en värld i mörker
Går solen upp i morgon
eller ner idag ?
Med samma fråga
du vet vilken
I tanken bestiger jag berg
Når himmelska höjder
Står inför den högste
- Svaren finns inom dig själv
Jag ser bara det jag ser
Det är lite vad där är
Säg orden
De sanna
Ingenting är större
förutom kärlek
Andliga svärd
i detta livet
Jag har fått dem
Om min morgon gråter
så tröstar jag den
Dagen ligger öppen och ny
I den längtar jag och lever
i det jag vet
För livets mysterium
finns i evigheten
Klockan går
Döden väntar ännu
Vid vägs ände
finns evighetens andetag
Det finns en plats
Inne i skogens djupaste djup
En bergsplatå med utsikt över hela världen
Bland mossbeklädda stenar
vid ett porlande vatten i fall
slingrar sig stigen till gläntan
Där långt in i mörkaste skogen
har jag hittat hem
till den lilla gläntan
där ljuset aldrig tar slut